Paris
Paris
Previous Next
+ Comments 0 Added 2009-11-10 23:05:11

2 septembrie, 2001

Ziua urmatoare am plecat spre Versailles, dimineata. Am luat un metrou-tren, ceva mai rapid decat metrou, dar nu chiar tren, RER. Am ajuns acolo, si am vizitat palatul. La fel, e o chestie uriasa, atat palatul cat si gradinile. Am ales ce parte din palat vizitam, si ne-am asezat la coada. Am vazut apartamentele private, sala oglinzilor (unde s-a semnat tratatul) salonul razboiului si salonul pacii. Am mai ascultat diverse chestii din istoria frantei, am vazut si o galerie de sculpturi si picturi istorice. Apoi ne-am plimbat prin gradini, care sunt foarte mari si intr-adevar foarte frumoase. Dupa ca am mancat pe o terasa din gradini, a inceput spectacolul de apa cantatoare, adica au pus muzica in difozoare in toate gradinile, si au pornit toate fantanile arteziene. Toate gradinile sunt de fapt mici gradini legate intre ele prin alei, culoare. Fiecare mica gradina este amenajata diferit, cu tot felul de fantani arteziene. Chestia asta cu nuzica si apa a durat vreo 2 ore, timp in care am incercat sa ne plimbam cat mai mult, pana am obosit. Nu am mai ajuns si la Trianon, cum voiam, si cum eram foarte obositi am plecat inapoi spre Paris. Langa gara, am intrat intr-un McDonalds sa bem un ceai - incepuse si Adina sa raceasca un pic, si nu mi-a venit sa cred, aia ascultau muzica cu versuri in romana, cat am stat noi acolo, trei melodii consecutiv erau romanesti. Nu am recunoscut ce era, dar ceva fain oricum, gen Taxi sau ce se mai canta acum spre rock in Romania.

Dupa masa, in Paris, am fost in La Defense, care este cartierul de afaceri al Parisului.Cand a aparut ideea de zgarie-nori in Europa, francezii nu si-au stricat orasul vechi construind turnuri de 50 de etaje in centrul orasului, cum ar fi fostul bloc Bancorex, ci au ales o zona la marginea Parisului, unde au construit numai blocuri inalte, totul din otel si sticla. Toate sunt in jurul arcului Grand Arc de la Defense, care este aproape un cub, in form de arc, si geometric in continuarea lui Champs Elysee, in partea cealalta fata de arcul de triumf, mult mai departe. Desi era aproape seara am facut si pe acolo cateva poze, si am urcat si sus in arc, unde era o expozitie tot de arta moderna, si am gasit si niste console cu internet gratuit de unde am mai trimis niste mesaje si am mai vorbit un pic pe AOL.

Seara ne-am intalnit cu Tudor si Raluca in cartierul latin, unde dupa ce ne-am plimbat un pic am fost sa mancam la un restaurant grecesc. Am mancat mancare foarte buna, mult mai buna decat se gaseste in Londra - desi inca nu am incercat un restaurant grecesc acolo, dar o sa incercam cu prima ocazie. Dupa asta ne-am mai plimbat un pic, si am plecat spre casa. A doua zi plecam spre Londra, la 4 dupamasa.